Mondegreen of mama appelsap?

Een mondegreen is het verschijnsel dat een verkeerd verstaan gedeelte van een tekst (bijvoorbeeld van een liedje of gedicht) door de hersenen automatisch aangepast wordt tot een voor het verstand kloppend geheel. De luisteraar hoort dan dus andere woorden dan er eigenlijk te horen zijn. De kans op het ontstaan van een mondegreen is groter als de tekst niet in de moedertaal van de toehoorder is, maar het verschijnsel komt ook in de eigen taal van de toehoorder voor.

Het Nederlandse radiostation 3FM heeft in het programma Timur Open Radio een item waarin luisteraars mondegreens kunnen insturen met de naam mama appelsap.

Vandaag om kwart voor twee kon je luisteren naar de inzending van Wessel (8 jaar en de zoon van Robert), hij heeft er namelijk ook eentje ontdekt!

Luister hem hier:

mama appelsap Dotan — Stomkop


Geef een reactie